Wasvoorschriften voor gordijnen en vitrage

Wij adviseren u om uw gordijnen chemisch te reinigen via de stomerij. Het resultaat is dan aanzienlijk beter. Als u uw gordijnen toch zelf wilt reinigen, houd er dan rekening mee dat vrijwel alle (gordijn)stoffen kunnen krimpen. Het belangrijk om de juiste procedure te volgen om het krimpen zoveel mogelijk te beperken. Als u de wasvoorschriften zelf niet meer tot uw beschikking heeft, zijn ze bij ons altijd bekend. Hierop staat aangegeven of de stof zelf gewassen mag worden en welke wasvoorschriften van toepassing zijn. Hieronder vindt u een uitleg van de symbolen die voorkomen op wasvoorschriften en een aantal algemene tips voor het wassen.


Hieronder leest u een stappenplan die u kunt volgen bij het wassen van uw gordijn

  • Verwijder voor het wassen de haken;
  • Was de stof in ruim stof (bad of teil). Let erop dat de stof er na het wassen niet in het sop blijft staan.
  • Vul een trommelwasmachine tot maximaal tweederde, dit voorkomt grote wrijving van de stof in de trommel.
  • Was de stof niet heter dan de maximaal aangegeven temperatuur.
  • Om verkleuring te voorkomen kunt u een bont- of fijnwasmiddel gebruiken.
  • Het wasmiddel mag geen optisch wit- of bleekmiddel bevatten. Het beste wasmiddel om te gebruiken is fijnwasmiddel
  • Het gordijn niet boenen of wringen.
  • Hang de gordijnen altijd nat op.
  • Een krimp tot maximaal 3% is acceptabel.

 

Wasvoorschrift gordijnstoffen

De meeste gordijnstoffen zijn zelf te wassen, maar ga niet te snel over op wassen. Van het wassen wordt een gordijn nooit mooier. Soms is het al voldoende om het gordijn een goed buiten uit te kloppen en op te frissen. Door aanraking met water kunnen stoffen met natuurlijke grondstoffen sterk krimpen. De krimp die te verwachten is door aanraking met water staat aangegeven op elk Vadainartikel.

Wasvoorschrift veloursstoffen

Veloursgordijnen mogen niet zelf gewassen worden. Wel kunt u de stof nevelen met ontkalkt water en daarna breed uithangen als het gordijn gekreukeld of geplet is.

Wasvoorschrift inbetweens

Bijna alle inbetweens gordijnstoffen zijn goed zelf te wassen en als het nodig is lauw tot warm te strijken.

Wasvoorschrift vitrages

Doordat het merendeel van de vitrages voor 100% uit polyester bestaat zijn ze goed te wassen. De stof zal niet tot nauwelijks krimpen. Een enkele keer is met de hand wassen in ruim water, dat maximaal 30 ̊C, noodzakelijk. Wij adviseren om de vitrages in een waszak of sloop te wassen om beschadigingen te voorkomen.

Gordijnen strijken

Gordijnstoffen hebben vaak een kreukherstellende finish. Het merendeel van de kreukels zakt er na de reiniging in enkele weken vanzelf uit. Ga dus niet te snel over tot het strijken van gordijnen, want aan het strijken zitten enkele risico’s. Het kan namelijk leiden tot vervorming en kreukgevoeligheid. Pufprints (rubberachtige prints) mogen enkel indirect gestreken worden, bijvoorbeeld met en lap stof tussen de strijkbout en de gordijnstof. Helaas kunnen wij geen klachten behandelen die veroorzaakt zijn door het verkeerd reinigen van de gordijnstof.

 

 


Adviesgesprek showroom

Plan uw afspraak!

Voorkom wachten

Kies uw datum Kies uw tijd
Onze service
Onze winkels